Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

TLV-förslag om “U-läkemedel” uppskattas

2 mars 2015
TLV vill att läkemedel utanför förmånen, så kallade U-läkemedel, ska kunna bytas till andra läkemedel med samma aktiva substans på apotek. Dessutom föreslås en ny webbplats där priser på alla läkemedel anges.

TLV presenterar idag sin slutrapport om läkemedel utanför förmånerna.

Myndigheten föreslår bland annat det som apoteksbranschen länge efterlyst: nya regler som innebär att patienten kan byta ett läkemedel till ett annat utbytbart läkemedel oavsett om det ingår i högkostnadsskyddet eller inte.

– Det här är ett välkommet och patientvänligt förslag som adresserar ett stort problem, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

TLV föreslår också att det skapas en oberoende “priswebb” där priser visas för alla läkemedel som skrivs ut på recept, inklusive de som ligger utanför förmånssystemet.

– Vi behöver titta på det här mer i detalj men spontant känns även detta som ett positivt förslag som gynnar transparensen, säger Clary Holtendal.

Sveriges Apoteksförening välkomnar i en presskommentar TLV:s förslag till ökade utbytesmöjligheter, men är negativa till förslaget om en priswebb.

Sveriges Farmaceuters förra ordförande Thony Björk efterlyste förslag i denna riktning förra våren, när debatten om “U-läkemedlen” gick varm, men beklagade då att TLV:s uppdrag drog ut på tiden.

Läs TLV:s nya slutrapport om läkemedel utanför förmånerna här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Svensk Farmaci har löpande fram till valet publicerat riksdagspartiernas svar på våra frågor om apoteken, läkemedelssektorn och yrkesutvecklingen. Vilket parti har svarat bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...