Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Börjar i fel ände”

25 mars 2014
TLV börjar i fel ände när man ser över apotekens handelsmarginal, anser Sveriges Farmaceuters ordförande Thony Björk. Man måste starta med att definiera vad marginalen ska täcka, säger han.

Thony Björk blev inte förvånad när han tog del av den nya TLV-rapporten som visar att apoteksbranschen gör stora vinster via prisförhandling med leverantörer av parallellimporterade läkemedel.

– Det är den enda möjlighet som finns idag för branschen att förhandla inpriser, och det har man uppenbarligen lyckats med. Det var väl just det politikerna avsåg, säger han.

– Men jag tycker att TLV borde ha börjat med att definiera vad man menar att den apoteksmarginal som apoteken får ska täcka. Det vore mer logiskt än att som nu först beräkna vilka vinster branschen gör på olika delar av sortimentet.

– Vi kan inte säkert veta att den ersättning apoteken får för basaffären, expedition av och rådgivning om läkemedel inom förmånen, ens räcker till, eftersom det inte finns definierat vad som skall ingå, säger Thony Björk.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera