Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Sveriges Farmaceuter deltar i apoteksutredningen

29 januari 2016
Sveriges Farmaceuter är inbjudna av regeringen att ingå i en referensgrupp med representanter från branschen till den Nya apoteksutredningen.

Utredningen ska enligt direktiven fokusera på kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Regeringen pekar ut att inriktningen bör vara ”att åstadkomma en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad med god tillgänglighet och service.”

– Det känns oerhört spännande! Jag hoppas att utredningen leder fram till svar om hur apoteken får en tydligare roll i hälso- och sjukvården. I det arbetet kan Sveriges Farmaceuter verkligen bidra, säger Kristina Fritjofsson, som representerar förbundet i referensgruppen.

Frågor som regeringen särskilt pekar ut är bland annat tillgänglighet till läkemedel på apotek, tillstånd till att bedriva öppenvårdsapotek, tillsyn av apoteken, apotekens roll i vårdkedjan och personalens kompetensutveckling.

Farmaceutisk kompetensutveckling är en av förbundets hjärtefrågor.

– Våra apoteksanställda medlemmar vittnar om en försämrad arbetsmiljö och en allt mer slimmad organisation. Deras kompetensutveckling måste säkerställas. Den farmaceutiska kompetensutvecklingen har tyvärr fått stå tillbaka för annan intern utbildning, säger Kristina Fritjofsson.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.