Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Svensk reform beskrivs som misslyckande i Finland

3 oktober 2012
Även i Finland lyfter apoteksägarnas organisation fram den svenska omregleringen av apoteken som en dålig förebild. Tidigare språkröret Maria Wetterstrand (MP) används i argumentationen.

I motsats till Sverige och Norge, som har liberaliserat sina apoteksmarknader och öppnat för apotekskedjor, har Danmark och Finland system där apoteken drivs av enskilda apotekare.

I båda länderna argumenterar apoteksägarnas organisationer starkt för att bibehålla dessa modeller.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har Danmarks apotekerforening i flera artiklar i sin tidskrift använt den svenska omregleringen som avskräckande exempel i sitt försvar av det danska apotekssystemet.

Även i senaste numret av tidskriften Apteekkari, som ges ut av de finska apoteksägande apotekarnas organisation, beskrivs den svenska omregleringen i negativa termer.

I en ledare med rubriken ”Sverige ingen bra förebild” tar chefredaktören Erkki Kostiainen fasta på att flera av de svenska kedjorna drivs av riskkapitalbolag baserade i skatteparadis.

Därför går Sverige enligt Kostiainen miste om en del av sina skatteintäkter, som ”kunnat användas för att bygga upp det svenska välfärdssystemet”.

Ledaren tar också fasta på att tillgången till läkemedel och rådgivningen på svenska apotek tycks ha försämrats, och refererar till Konsumentverkets rapport från förra året. Kundtillfredställelsen har också minskat enligt EPSI-rating, poängterar Kostiainen.

Han tycker visserligen att regeringen Reinfeldt hade goda skäl att förändra det svenska apoteksystemet, men att de negativa följderna av förändringen ”säkert överraskat beslutsfattarna”.

Det finska apotekssystemet beskrivs istället som något som finländarna är ”exceptionellt nöjda” med.

Tidningen har även talat med Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, som fram till nyligen var gift med Finlands miljöminister Ville Niinistö.

– Jag har stort förtroende för finska apotek, jag har alltid blivit väl bemött och alltid fått den medicin jag haft recept på. I Sverige tycks servicen ha försämrats av avregleringen, särskilt för dem som är beroende av ovanligare mediciner, säger Maria Wetterstrand till Apteekkari.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.