Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Apotekstjänst förlorade i Sjuklövern

30 september 2015
En dom i Förvaltningsrätten ställer fast att Svensk Dos får uppdraget att leverera dosläkemedel till Sjuklövern-området. Dessutom fastslår Förvaltningsrätten att det är lagligt för upphandlaren att reglera vilka förpackningar som ska användas, för att hålla nere kostnaderna.

Svensk Dos vann upphandlingen som meddelades den 7 januari 2015. Apotekstjänst överklagade och hänvisade till flera felaktigheter i anbudet från Uppsalabaserade Svensk Dos.

I en dom igår den 29 september meddelar Förvaltningsrätten i Uppsala att man avslår ansökan om överprövning. Därmed är det Svensk Dos som ska leverera dospåsarna i Sjuklövern.

I domen fastslås också att upphandlaren har lagligt stöd för att ställa krav på leverantören att denna ska använda stora förpackningar, för att på så vis hålla nere priset per tablett. Därmed torde det vara stopp för dosleverantörer att använda fördyrande småförpackningar som Svensk Farmaci skrivit om tidigare.

På Apotekstjänst har man precis tagit del av domen från Förvaltningsrätten.

– Vi läser och analyserar domen just nu. Jag kan bara konstatera att det fortfarande är många frågetecken att reda ut i domen, säger Tomas Hilmo, vd på Apotekstjänst.

Hur ser du på utslaget att upphandlaren kan reglera vilka förpackningar som ni ska använda?

– Vi läser domen just nu och jag får återkomma till det. Vi ska precis informera personalen om det här, säger Tomas Hilmo.

Enligt Tomas Hilmo kommer Apotekstjänst troligen att överklaga domen.

– Från tidigare ärenden vet vi att beslut kan ändras i högre instans. Det var så vi fick Sjuklövern första gången.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.