Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Mycket högre risk för narkolepsi

29 mars 2011
En ny undersökning tyder på att barn och ungdomar som vaccineras med Pandemrix löper fyra gånger högre risk att drabbas av narkolepsi.

Läkemedelsverket har, tillsammans med bland andra Karolinska Institutet, gått igenom alla narkolepsifall mellan 1 oktober 2009 och 31 december 2010. Fallen har jämförts med information från vaccinationsregistret.

Resultatet är en fyrfaldigt ökad risk, vilket innebär att 3 av 100 000 vaccinerade barn drabbas. För vuxna verkar det inte finnas någon risk för narkolepsi.

Resultaten bekräftar de som nyligen kommit från en finsk undersökning. Där sågs en niofaldigt ökad risk för narkolepsi hos barn och ungdomar under 20 år.

Läkemedelsverkets uppfattning att barn och ungdomar inte bör vaccineras med Pandemrix har stärkts av den nya studien, uppger de i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket kommer även att göra en uppföljande studie av narkolepsi och vaccination, som bland annat ska se på sjukdomsförlopp och eventuella bidragande orsaker. Den studien presenteras till sommaren.

I fredags beslöt Socialstyrelsen att ändra sin behandlingsrekommendationen för Pandemrix i linje med fynden.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera