Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Snart okej att använda EES utan samtycke

16 december 2019
Efter den 2 juni år 2020 behöver inte farmaceuter fråga om samtycke för att använda sig av EES, elektroniskt expertstöd. Det meddelar E-hälsomyndigheten.

Många farmaceuter på apotek har tyckt att det varit svårt att förklara vad EES, elektroniskt expertstöd, är och få samtycke att använda patienternas personuppgifter i systemet. En juridisk utredning som E-hälsomyndigheten gjort visar att samtycke inte krävs av patienten, rent juridiskt, vilket gör att reglerna ändras i sommar den 2 juni.

Dataskyddsförordningen (GDPR) som infördes år 2018 tillåter inte att myndigheter använder samtycke som rättslig grund annat än i särskilda fall, enligt E-hälsomyndighetens utredning. I stället räcker E-hälsomyndighetens instruktion som grund för apotekens farmaceuter att använda EES utan att fråga om samtycke.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera