Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Smalare och grundare lager efter reform

22 mars 2011
Apotekschefen Per Johansson är inte övertygad om att tillgängligheten till läkemedel ökat efter apoteksreformen.

Har tillgängligheten verkligen ökat efter apoteksreformen?

Det beror, enligt Per Johansson, apotekschef på Medstops apotek Påfågeln i Stockholm, på vad man menar med tillgänglighet.

– Tillgängligheten i tid har förstås ökat, tack vare fler apotek och längre öppettider. Men min uppfattning är att tillgången till varor i lager har minskat, säger han.

En effekt av de mer kommersiella villkoren är nämligen att apoteken i många fall gör lagren smalare, det vill säga minskar antalet unika varunummer som lagerhålls. Dessutom tar man i många fall in färre förpackningar av varje unik vara – lagren blir grundare.

Detta gör att kunderna efter omregleringen oftare riskerar mötas av beskedet att ett önskat receptläkemedel inte finns inne. Effekten är en logisk följd av mer kommersiella villkor, nya regler för returer med mera.

– Till detta kommer att apotek inom olika kedjor inte längre har insyn i varandras lagersituation, säger Per Johansson.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.