Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Smålandsklustret vill omförhandla sitt dosavtal

5 februari 2015
Förhandlingar och upphandlingar på dosmarknaden har förändrat prisbilden rejält för dostjänsterna den senaste tiden. Något som gör att fem landsting i Sydöstsverige nu vill ta upp en diskussion om sitt avtal. De tycker att de har ett alltför högt pris.

I våras förlängde det så kallade Smålandsklustret, bestående av landstingen i Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Östergötland och Jönköpings län, sitt dosavtal med Apoteket AB. Nu ångrar man sig.

– När vi tog det strategiska beslutet att förlänga avtalet så var det rätt för oss, men sedan händer det saker på marknaden, säger Anna Ersson, upphandlare i landstinget Kalmar län som har ansvarat för upphandlingen.

Sedan avregleringen av dosmarknaden 2013 har olika landsting och konstellationer av landsting gjort upphandlingar som har pressat priserna rejält.

Strax före jul gick Västra Götalandsregionen i mål med sin upphandling där de betalar Apoteket AB ett pris på 1,19 kronor per patient och dygn.

I januari i år vann Svensk Dos upphandlingen för sju landsting i Mellansverige, den så kallade Sjuklövern, med ett pris på 47 öre per patient och dygn.

Och alldeles nyligen förlängde Stockholms läns landsting och region Gotland sitt avtal med Apoteket AB till ett pris på 1,47 kronor per patient och dygn.

Det här är priser som ligger långt ifrån Smålandsklustrets.

– Vi har låst vårt pris till 4 kr per dosdygn fram till sista december 2016, säger Anna Ersson.

Med cirka 30 000 dospatienter i de fem landstingen är det en affär på närmare 44 miljoner kronor per år.

Jämfört med de väsentligt lägre priser per dosdygn som nu framförhandlats går det att räkna fram att Smålandsklustret betalar mellan 27 och 38 miljoner kronor mer per år än vad de skulle behöva.

– Nu ska man inte bara stirra sig blind på priset, det är mycket annat som ligger i avtalet. Men visst är det så att vi har det dyraste dosavtalet på marknaden just nu. Antagligen är det vårt kluster som bär upp de andras lägre priser för det är så marknaden fungerar, säger Anna Ersson.

Men den här nya situationen är inget som de fem landstingen är nöjda med. I förra veckan skickade Anna Ersson ett brev till Apoteket AB för att be om ett möte för att diskutera det befintliga avtalet.

– Vi är parter som ska ha en win-win-situation och vi ska framåt ha en affärsmässighet. Det är klart att vi inte bara sitter helt tysta. Vi har ställt frågan till Apoteket hur de ser på detta nu eftersom de uppenbarligen kan ge ett annat pris någon annanstans. Vi har egentligen frågat rakt ut om det är vi som ska subventionera de andra, säger hon.

Hon inser att förhandlingsläget är dåligt, det finns egentligen inget utrymme för omförhandlingar i avtalet och Apoteket kan mycket väl vägra att diskutera den uppkomna situationen. Men hon hoppas naturligtvis på ett annat utfall.

– Vi vill föra en dialog om hur marknaden ser ut nu och de priser som vi ser att andra landsting kan få hos samma leverantör som vi har. Det finns ju inget som hindrar att de faktiskt går med på en prisjustering, även om vi har låst vårt pris, säger hon.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

5 svar till Smålandsklustret vill omförhandla sitt dosavtal

 1. Nils skriver:

  Det visar väl bara vilken kompetens som “Smålandsklustret” har och sitter och förhandlar med Apoteket AB.

 2. Lena skriver:

  Ni får väl göra en omorganisation och säga upp några tjänster på avdelningen för upphandlingar, så kanske ni kan hålla er budget ändå.

 3. Henrik skriver:

  Dos är en loss-loss situation. Vilket företag vill investera i maskiner och lokaler för tiotals miljoner om man, på sin höjd, kan göra en vinst på en miljon om året. Eller om du till och med går BACK på affären!

  Detta kommer sluta med att landstingen får göra dosetter igen. 47 öre per dygnsdos kan INGEN gå i vinst med i det långa loppet. Dosmaskiner är inte gratis och ska betalas av dospengen.

  Snart har vi ett monopol (apoteket AB). Ingen kan slå sig in på marknaden till dom priser som gäller än mindre konkurera!

  tänk på personalen och risken för brukarna som riskerar att bli av med jobb och doser pga en konkurs eller att avtalet förhandlas om vartannat år. Se på apotekstjänst som blev av med hela deras underlag – all personal får gå och maskinerna är väl knappast avbetalda. Enda personen som tjänar på detta är nån landstingspamp som får lite beröm för en bra upphandling.

  Men akta er, ni kommer kväva hela dosbranchen och snart får ni står där med sköterskor som gör dosetter igen! Då är nog 4kr per dygnsdos billigt!

  • Nils skriver:

   Hej Henrik!
   Du har en poäng i ditt resonemang. Men frågan är väl bara var break-even ligger?
   Apoteket AB, har ju inte haft någon konkurans tidigare utan kunnat ta i princip vilket pris som helst.
   Nu är de konkuransutsatta och har blivet tvingade till att se över sin organisation, mm. Ett riktpris är kanske det som de har gett till Stockholms läns landsting och region Gotland på 1,47 kronor per patient och dygn.
   Dvs 63% lägre än det som Smålandsklustret fick.

  • Dosera skriver:

   Henrik, du glider över den detaljen som ju delfinansierar resten av apoteksbranschen, nämligen läkemedelsmarginalen. Jag har inget facit på var break even ligger men om man räknar in marginalen och alla andra möjligheter som dosrelationen ger (OTC, handelsvaror, tjänster) så är jag av åsikten att en modern dosverksamhet kan klara sig på en mycket låg avgift. Men med tanke på detta borde vi ju ta en annan diskussion, vad är det som säger att dos är en egen marknad? Som jag ser det är det bara ett annat sätt att driva apotek.


Annonsera och prenumerera