Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

SKL föreslår nya
regler för p-piller

17 maj 2013
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, föreslår att samma regler för p-piller ska gälla i alla landsting för kvinnor upp till 25 år. Och att det som mest ska kosta 100 kronor per år.

Landstingen har idag olika regler för hur p-piller subventioneras, både vad gäller pris och tid som subventionen gäller.

Nu föreslår Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation istället att en och samma gemensamma modell ska gälla i alla landsting.

De vill att kvinnor upp till 25 års ålder ska få preventivmedel till ett självkostnadspris på max 100 kronor per år. Under förutsättning att preventivmedlet finns med i läkemedelsförmånssystemet.

– Syftet är att minska antalet ofrivilliga graviditeter, genom att skapa gemensamma förutsättningar som gäller för alla, oavsett var kvinnorna råkar bo. Förslaget bidrar också till att lösa en fråga som kan upplevas som orättvisa och ojämlik vård, säger Mats Eriksson, ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation i ett pressmeddelande.

Förslaget kommer senare i vår att behandlas av SKL:s styrelse. Därefter fattar varje enskilt landsting beslut.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera