Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ska besvara remiss om apoteksetiketter

23 mars 2016
Sveriges Farmaceuter har ombetts av Regeringen och Läkemedelsverket att besvara en remiss som rör märkning av apoteksetiketten med substansnamn vid generiskt utbyte

Uppdraget från Regeringen är en del av den Nationella läkemedelsstrategin och syftar till att förbättra patientsäkerheten vid det generiska utbytet på apoteken, men även att öka patienternas information om och förståelse för det generiska utbytet.

– Läkemedelsverket har gett förslag på olika etiketter och vi ska kommentera detta, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

Genom remissförfarandet gör Läkemedelsverket en inventering, som sedan ligger till grund för verkets förslag om hur apoteksetiketten på receptförskrivna läkemedel vid ett generiskt utbyte ska innehålla tydlig och enhetlig information om både vilket läkemedel som förskrivits och vilket läkemedel som har expedierats, såväl namn på den/de aktiva substansen/-erna som produktnamn, enligt information från verket.

Flera apoteksaktörer gör redan detta idag men de kan de komma att beröras av en ändrad utformning av etikettens innehåll eller layout, då Läkemedelsverket önskar en standardisering.

– Det är väldigt konkret och ett både roligt och viktigt uppdrag att vara med och utforma hur den idealiska etiketten ska se ut, säger Clary Holtendal.

Remissvaret ska in till Läkemedelsverket senast den 8 april, och uppdraget planeras vara slutfört i juni månad i år.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera