Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Sfinx på
apoteken i maj

8 december 2015
I maj 2016 får apoteken tillgång till samma interaktionskälla som vården. Då är planen att interaktionsdatabasen Sfinx ska vara införlivad i apotekens stödsystem EES.

E-hälsomyndigheten höll i dag, tisdag, ett frukostseminarium med fokus på införlivandet av interaktionsdatabasen Sfinx i apotekens elektroniska expertstöd EES.

Tidplanen är att bytet av interaktionskälla ska vara genomfört i maj 2016. Då fasas den amerikanska databasen, som EES använder i dag, ut och ersätts med Sfinx som idag används av stora delar av hälso- och sjukvården.

– Det är positivt att vård och apotek nu får tillgång till samma interaktionskälla, vilket underlättar samverkan mellan professionerna och leder till ökad patientsäkerhet, säger Bodil Lidström, apotekare på E-hälsomyndigheten.

Användningen av EES har ökat mycket på senare tid. Bara mellan januari och maj i år tredubblades användningen och idag används EES för mellan 12 000 och 13 000 patienter i veckan på apoteken.

Maria Wanrud, apotekare i EES-teamet på E-hälsomyndigheten, tror ändå att vetskapen om att vården använder en annan interaktionsdatabas kan ha varit en faktor som begränsat användningen på apoteken. Det faktum att detta problem försvinner kan bana väg för en ännu bredare användning av EES.

– Vi uppmanar apotekspersonalen att använda EES vid varje läkemedelsexpedition, säger Maria Wanrud.

– Det här är en välkommen förändring som gynnar patienterna och farmaceuternas samverkan med förskrivarna, kommenterar Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges Farmaceuter.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

5 svar till Sfinx på
apoteken i maj


Annonsera och prenumerera