Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Så påverkas de anställda av försäljningen

13 februari 2018
Förra veckan gick köpet av Apoteksgruppen igenom. Svensk Farmaci frågade Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg vad köpet kommer att medföra för de anställda.

Som Svensk Farmaci har berättat tidigare köptes Apoteksgruppens holdingbolag av litauiska Euroapotheca förra torsdagen. Dessutom köpte det litauiska företaget de flesta av Apoteksgruppens 189 franchise-apotek.

Christer Borg framhåller att ett ägarbyte inte innebär att det är fritt fram för ändrade anställningsvillkor.

– Ett ägarbyte ska inte innebära något för anställningsförhållandet. Företaget är bundet till kollektivavtalet oavsett ägare, det kan inte avslutas hur som helst. De anställda är fortfarande kvar på samma apotek med samma anställningsvillkor som tidigare, säger han.

Han påpekar att det däremot i förlängningen kan ske saker om Euroapotheca väljer att slå ihop de olika apoteksföretagen som de köpt i ett gemensamt bolag, vilket är ganska sannolikt att de kommer att göra på sikt.

– I så fall kan företagsledningen välja att göra omstruktureringar som både kan innebära att apotek stängs och att nya öppnas inom det gemensamma företaget. Men också vid en eventuell sammanslagning till ett företag finns det regler om så kallad övergång av verksamhet som arbetsgivaren måste följa.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera