Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ris och ros
till nytt uppdrag

29 april 2014
Anne Carlsson, Reumatikerförbundets ordförande, är upprörd över det nya regeringsuppdraget till TLV om läkemedel utanför förmånen. ”Om de tror att vi patienter lugnar ned oss nu har de fel”, säger hon. Kronans Apotek välkomnar regeringens initiativ.

Anne Carlsson vänder sig framför allt mot två delar i det regeringsuppdrag som vi skrev om igår.

Först och främst att den fria prissättningen i apoteksledet, som gör att priserna varierar på apoteken, blir kvar.

– Jag blev så trött när jag såg det här. Varken läkarna eller allmänheten känner till att priserna varierar kraftigt beroende på vilket apotek man går till. Det är bedrövligt att man inte vill ta tag i det här, det är pinsamt. Om de tror att vi patienter lugnar ned oss nu har de fel, säger Anne Carlsson.

Hon är också besviken på att patientföreträdare inte ska involveras i TLV:s arbete, enligt regeringens uppdragsbeskrivning.

– Patienterna nämns inte överhuvudtaget, inte en enda patientföreträdare ska tydligen vara med i arbetet med en ny modell. Det gör mig förgrymmad. Vi skulle ha mycket att tillföra i kravspecen till analysen, i stället väljer man helt att helt kringgå patienterna, säger Anne Carlsson.

Kronans Apotek kommenterar också regeringsuppdraget i ett pressmeddelande nu på morgonen.

Det är enligt Kronan positivt att regeringen nu gett TLV uppdraget att utreda frågan kring läkemedel utanför förmånen.

– I grunden är det här ett läkemedelsbolagsproblem eftersom det är de som lyfter ut läkemedel ur förmånen och höjer priset. Det är inte primärt ett apoteksproblem. Vi vill se möjlighet för apoteken att byta dessa läkemedel, även till läkemedel innanför förmånen. Då får vi en rad positiva effekter, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Läkemedel utanför förmånen är ett segment där kunden ska ha ett fritt val, argumenterar Kronans Apotek.

Konkurrensen mellan generiska läkemedel och apotekskedjor kommer leda till prispress till nytta för kunden, fortsätter apotekskedjan.

 

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Ris och ros
till nytt uppdrag

  1. Henrik skriver:

    Får man förstå det som att Anne Carlsson är upprörd över att regeringen vill utreda, istället för att bara rakt av införa hennes egna förslag?


Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...