Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Prisskillnad: 14 333 kr – per burk

4 februari 2015
Priset på den nya hepatit C-behandlingen Harvoni skiljer sig åt ordentligt mellan olika apotekskedjor. Mellan dyraste och billigaste kedjan skiljer det 14 333 kr – per burk.

Den nya hepatit C-behandlingen Harvoni (ledipasvir + sofosbuvir) som godkändes i november i fjol är ännu inte prisförhandlad med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, vilket gör att prissättningen är fri för apoteken.

En jämförelse mellan de svenska apotekskedjorna visar en avsevärd prisskillnad där det skiljer över 14 000 kronor per burk med 28 tabletter mellan det dyraste och det billigaste apoteket.

– Det är fruktansvärt mycket pengar för att klistra på en etikett på en burk, säger Bengt Ljungberg, infektionsläkare och ordförande i läkemedelskommittén i Region Skåne.

Han berättar att så länge Harvoni inte har ett förhandlat pris med TLV så försöker de använda medlet så lite som möjligt, men att de finns några enstaka patienter som får behandling i Skåne och att användningen varierar över landet.

Nu är de nya hepatit C-behandlingarna extremt dyra och ingen kedja tar mindre än 150 000 kronor för en burk Harvoni med 28 tabletter. Procentuellt är skillnaden därför mindre än tio procent, men i kronor blir skillnaden ändå stor. En kostnad som landar på landstingen.

– Smittskyddsläkemedel är gratis för patienterna, men faktureras landstingen vid sidan om. Så det blir ju lite in blanco-faktura beroende på vilken kedja patienterna går till, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.

Hepatit C-behandlingen genomförs över tolv veckor vilket innebär att varje behandling kräver tre burkar Harvoni, något som gör att prisskillnaden per behandling kan landa på 43 000 kronor, beroende på vilket apotek burkarna hämtas ut på.

– Fortfarande ska det tas ur samma kassa där vi försöker sparar in på hundralappar på någonting annat, säger Bengt Ljungberg.

Han berättar att infektionsläkarna i Skåne nu aktivt går ut och rekommenderar patienterna vilket apotek de ska gå till.

– Absolut, jag har sagt till dem att se nu för allt i världen till att era patienter går till rätt apotek. Här i Sydsverige, där vi har infektionskliniker i Lund, Malmö, Kristianstad och Helsingborg, tillhör öppenvårdsapoteken på sjukhusen Apotek Hjärtat som är billigast. Därför är det väldigt lätt att säga till patienten att hämta ut det på sjukhuset, säger han.

 

Stora prisskillnader på Harvoni 28 tabletter

Kedja Pris per burk Prisskillnad per burk
Kronan 165 000 kr Dyrast
Apoteket 159 000 kr – 6 000 kr
Apoteksgruppen 158 075 kr – 6 925 kr
Lloyds 150 679 kr – 14 321 kr
Hjärtat 150 667 kr – 14 333 kr

Det skiljer över 14 000 kronor per burk mellan dyraste och billigaste apotekskedjan på hepatit C-läkemedlet Harvoni.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

9 svar till Prisskillnad: 14 333 kr – per burk

 1. Arne Ström skriver:

  Det är tråkigt med en sådan nedlåtande attityd gentemot den farmacevtiska professionen som Bengt Ljungberg ger uttryck för. Farmaci är mycket mer än att klistra en etikett på en burk. Sorgligt att ordföranden för en läkemedelskommitté inte är mer upplyst… Själva sakfrågan med de enorma prisskillnaderna är en helt annan sak, som verkligen förtjänar att utredas

  • Christina skriver:

   Håller fullständigt med dig Arne och Frida. Jag blir sjukt förbannad över den attityd som Bengt Ljungberg har. Han kan väl ändå inte vara så dum att han tror att de 14 333 kr som Kronan tar extra för en burk hamnar hos apoteket, då är han mer än olovligt dåligt insatt i hur det fungerar. Och precis som Arne kommenterat så är farmaci betydligt mer än att klistra på en etikett på en burk. Vet man inte vad man talar om föreslår jag att man håller tyst!

   • Landstingsapotekare skriver:

    Att det är dumt att reta upp en hel yrkeskår i onödan är dumt instämmer jaghelt i, men vem går de 14 333 kr till om inte till Kronan? Har de ett högre inköpspris än Hjärtat eller betalar de mer till grossisten? Landstingen betalar 14 333 kr mer per burk hos Kronan än hos Hjärtat. Om Kronan tjänar mer eller har förhandlat sämre struntar landstingen i.

    • Adam skriver:

     Ett mer konstruktivt arbetssätt för landstingen kunde ju vara att förhandla om priset direkt med leverantören. Istället för att klanka ner på en hel yrkeskår.

     • Landstingsapotekare skriver:

      Förhandlar gör de redan, men det gör nog inte att de vill betala extra för att patienterna hämtar sina läkemedel på “fel” apotek. Kommentarerna här visar tydligt hur dum formuleringen om klistra etiketter var, fokus hamnar helt på den istället för på frågan om prisskillnader

 2. Frida skriver:

  Ja, Bengt Ljungberg verkar inte vara så insatt i ekonomi. Att få 167 kr för att expediera en burk för 150 000 kr, inser du vilka ekonomiska risker ett apotek som tar hem det utsätts för? Kunden kanske ångrar sig och inte hämtar ut, förpackningen tar skada i en låda, det är stöldbegärligt pga priset, apoteket får ligga ute med pengarna i upp mot tre månader innan landstinget betalar osv. Är man ordförande i en läkemedelskommitee så krävs större insikt i och respekt för vad ens kollegor arbetar med. Föreslår att du arbetar en vecka eller två på apotek för att se hur det fungerar. Jag tycker detta verkar vara på gränsen till olagligt, att rekommendera kunderna till vilken apotekskedja de ska gå till. Vem kan jag vända mig till för att få det utrett?

 3. HaPh skriver:

  Jag blir så förbannad! Varför är det ingen som fråga leverantören varför de tar sådana hutlösa priser för sina läkemedel? 150TSEK i snitt för 28 tabletter och vart hamnar dessa marignaler på 100 TSEK, jo rakt ner i fikan hos leveratörerna! Vad är en kostnad på 14 000kr jämfört med 150 000kr? Vill landstingen spara pengar så ska man låta apoteken förhandla om priser på receptbelagda läkemedel med leverantören. Skjut inte budbäraren, säger jag!

 4. Anna-Maria skriver:

  Observera att den bara kostar 150 617 kr på Apotea … Varför får nätapoteket aldrig vara med i dessa jämförelser? 😉