Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Fråga om praktiklön kan prövas av domstol

28 september 2011
Ett antal apotekarstudenter planerar att, med stöd av Sveriges Farmacevtförbund, driva frågan om den uteblivna praktiklönen till Arbetsdomstolen.

Frågan om ersättning för praktikperioden under farmaciutbildningarna har varit en het potatis sedan Apoteket AB valde att säga upp det tidigare praktikavtalet med Sveriges Farmacevtförbund förra hösten.

Sedan dess har alla större apotekskedjor beslutat att inte betala ut någon lön till praktikanterna.

– Flera studenter har uttryckt önskemål att driva frågan till domstol. Vi håller därför på att förbereda hur ett sådant case skulle kunna läggas upp, säger Celina Swing, studentombudsman på Sveriges Farmacevtförbund.

Vad är knäckfrågan?

– Det är huruvida man kan se det som att studenterna utför ett arbete. Vi anser att det finns tillräckligt stöd för att man kan se det så.

En eventuell process måste dock föregås av förhandlingar på lokal och central nivå. Först efter det kan ärendet hamna i Arbetsdomstolen.

– Men det är sannolikt att det hamnar i AD, det finns ju inte mycket som talar för att kedjorna plötsligt skulle ändra ståndpunkt.

I helgen uppmärksammade Upsala Nya Tidning en apotekarstudent som fått avstå från sin apotekspraktik av ekonomiska skäl.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.