Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Planer på julstängt skapar leveransbekymmer

10 oktober 2012
Distributören Tamros planer på att stänga under jul- och nyårshelgerna får kritik från apotekshåll. Ett brev med Tamros planer har gått ut till apoteken, men bolagets vd Hans Wahlén backar nu något och betonar att inget är spikat.

Som många andra företag planerar även läkemedelsdistributören Tamro att stänga över jul- och nyårshelgerna. Detta har väckt en hel del frågor och kritik hos de apotek som planerar att ha julöppet.

– Att Tamro stänger under och omkring dessa helger kommer att få effekt både för oss och för kunderna. Vi kommer att tvingas bygga upp lager för att klara det, men kommer det in en patient med ett ovanligt önskemål så blir det problem att uppehålla 24-timmarsregeln, säger Per Netzell, chef för inköp och logistik vid Vårdapoteket.

Enligt ett brev som har gått ut till kunderna planerar Tamro att hålla stängt den 22-26 december, 29 december till den 1 januari, samt den 5 och 6 januari. Då kommer man bara att erbjuda möjlighet till jourutryckning, vilket apoteken bara kan nyttja i yttersta nödfall. Som längst planerar man alltså att hålla stängt i fem dygn i en följd kring julen.

Per Netzell anser att detta sätter fingret på problemen med 24-timmarsregeln.

– För att 24-timmarsregeln ska fungera måste det finnas ett ansvarstagande genom hela kedjan. När distributörer inte tar det så hamnar hela ansvaret på apoteken. Systemet med enkanalsdistribution gör dessutom att vi är låsta till en distributör för specifika läkemedel, det finns inga alternativ, säger Per Netzell.

Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, har uppmärksammat kritiken från apoteken och just nu avvaktar han besked från distributören Oriola om hur de kommer att agera, för att få en helhetsbild av situationen.

Johan Wallér anser dock att det i grunden inte är distributörerna som är boven i dramat. Han vill lyfta frågan ytterligare en nivå och lägga ansvaret på leverantörerna, läkemedelsbolagen.

– Som apotek har vi krav på oss att hålla en god service mot våra kunder oavsett om distributörer och leverantörer har stängt. Nu fungerar det så att leverantörerna beställer en tjänst av distributörerna. Det gör att det är leverantörernas ansvar att se till att tillgängligheten på läkemedel upprätthålls. I dag måste vi acceptera leverantörernas villkor för distributionen. Apoteken behöver större möjlighet att påverka för att kunna tillgodose sina kunders behov, säger Johan Wallér.

Hans Wahlén, vd på Tamro, förstår reaktionerna från apoteken när det gäller företagets öppettider under jul- och nyårshelgerna. Han betonar dock att inget, trots brevet, är spikat.

– Det är en hel del helgdagar i år, därför kommer vi den kommande veckan att titta närmare på detta för att hitta en lösning. Vi är inte klara med planeringen ännu, men är förstås måna om att hjälpa till så gott det går, säger Hans Wahlén.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Planer på julstängt skapar leveransbekymmer

  1. TNT skriver:

    Det är nu ca 2 veckor kvar tills då denna artikel inträffar. Tamro gick ut med frågan hur många som ville ha varor och vilken mängd. Av ca 1400 apotek svarade 140 och inget av dom apotekskedjor som skrek högst nappade då man inte skulle få handelsvaror. Där ser man vad dom egentligen var ute efter, bara svartmålning.

  2. TNT skriver:

    Det är nu ca 2 veckor kvar tills då denna artikel inträffar. Tamro gick ut med frågan hur många som ville ha varor och vilken mängd. Av ca 1400 apotek svarade 140 och inget av dom apotekskedjor som skrek högst nappade då man inte skulle få handelsvaror. Där ser man vad dom egentligen var ute efter, bara svartmålning.