Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Picato dras in – cancerrisk utreds

20 januari 2020
Picato – en gel mot hudsjukdomen aktinisk keratos – dras in på grund av misstankar om en ökad risk för hudcancer.

Det europeiska läkemedelsverket EMA har tillfälligt återkallat marknadsföringstillståndet för gelen Picato (ingenolmebutat), som används för att behandla hudsjukdomen aktinisk keratos. Patienter som står på behandlingen bör upphöra att använda läkemedlet och inga nya förskrivningar bör ske, enligt myndigheten. Alternativa behandlingar finns.

Skälet till indragningen är att flera kliniska studier har pekat på en ökad förekomst av hudcancer hos patienter som behandlats med preparatet.

Patienter som har behandlats med Picato bör vara uppmärksamma på hudförändringar och informera läkare omgående om de upptäcker något ovanligt. Patienter som har frågor om sin behandling bör kontakta läkare.

EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) kommer att fortsätta att granska tillgängliga data om hudcancer hos patienter som behandlats med Picato för att avgöra om indragningen ska permanentas eller inte.

Läs informationen från Läkemedelsverket.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.