Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Paracetamol ransoneras i Finland

18 augusti 2020
Finland inför en begränsning av hur mycket paracetamol och dexametason som får hämtas ut på finska apotek.

Finland begränsar nu försäljningen av paracetamol och dexametason inför en förväntad andra våg av Coronaviruset. Syftet är att förhindra hamstring av läkemedlen. Från och med nu får endast motsvarande tre månaders användning expedieras på de finska apoteken. Restriktionerna kommer att gälla till i januari nästa år. Tillgången på paracetamol har minskat på världsmarknaden under Coronapandemin och deaxametason har i en studie visat positiva effekter på svårt sjuka covid-19-patienter.

– Vi vidtar den här åtgärden så att vi, även om problemen med utbud och logistik kring paracetamol fortsätter, kommer att ha tillräckligt för varje patient som behöver det, säger Noora Oinonen, expert vid hälsodepartementet till TT.

Sverige införde en liknande begränsning för samtliga receptbelagda läkemedel redan i april i år.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera