Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Osanningar om EES”

21 juni 2011
Branschprofilen och apotekaren Per Manell anser att EES-systemets tillskyndare farit med osanning vid ett offentligt möte om satsningen. Han bedömer att DUR/EES hittills har kostat minst 400 miljoner kronor.

I fredags offentliggjordes Läkemedelsverkets jämförelse av interaktionsfunktionaliteten i ”varningssystemen” EES och svensk-finska Sfinx.

EES, tidigare kallat DUR, är ett i grunden amerikanskt system som Apoteket AB köpt in och vidareutvecklat. Det tillhandahålls nu av Apotekens Service och har införts på hundratals svenska apotek.

Läkemedelsverkets analys talade för att Sfinx av flera skäl är att föredra framför EES.

Apotekaren och entreprenören Per Manell är ägare till bolaget Pharma Forte. Han har tidigare bland annat ansvarat för Fass-verksamheten på läkemedelsindustrins branschorgan Lif.

Han reagerar starkt på uppgifter i Läkemedelsverkets rapport som handlar om brister i EES jämfört med Sfinx.

– Vid en offentlig debatt om DUR 2009 bedyrade de som försvarade DUR, Apoteket AB:s projektledare Michael Camitz och Ola Ohlsson, knuten till den kliniska expertgruppen, att DUR var helt anpassat efter svenska förhållanden. Läkemedelsverkets jämförelse visar att det uppenbart inte är så. Dessa personer måste helt enkelt ha varit vårdslösa med sanningen, säger Per Manell.

– Kritiken mot EES väcker också frågor om kvaliteten på de andra delarna i EES, som inte handlar om interaktioner utan exempelvis doskontroll. Det här är funktioner som apotekspersonalen måste kunna lita på, säger Per Manell, som uppskattar att utvecklingen av EES till dags dato har kostat minst 400 miljoner kronor.

Ola Ohlsson besvarar kritiken i en artikel som publiceras inom kort på sajten. Svensk Farmaci har även sökt Michael Camitz.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till ”Osanningar om EES”

  1. Pingback: on camera acting classes nyc


Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Ska enbart farmaceuter få delta i receptkedjan på apotek? Läkemedelsverket tar nu fram föreskrifter på området. Vad tycker du?

Visa resultat

Loading ... Loading ...