Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Omreglering gick
inte som väntat

18 augusti 2016
De flesta positiva effekter som olika intressenter förväntade av omregleringen av apoteken 2009-10 blev aldrig verklighet. Den slutsatsen dras i en ny studie av den svenska apoteksreformen.

Forskarna Kristin Wisell, Ulrika Winblad och Sofia Kälvemark Sporrong står bakom studien, som sedan den 12 augusti finns att läsa i sin helhet på BMS Health Services Research hemsida.

Forskarna genomförde intervjuer med representanter för tolv politiska, patient- respektive professionsorganisationer.

Sammantaget visar studien att de politiska intressenterna inte hade en särskilt klar bild av vad omregleringen skulle komma att leda till förutom just monopolets upphörande, och att de hade ideologiska motiv till omregleringen.

Alla de tre intressentgruppernas bild av omregleringens reella effekter är ganska samstämmig och mindre positiv än deras förväntningar.

En förväntning bland politikerna var att liberaliseringen av ägandet skulle skapa nya idéer och mer mångfald i apotekssektorn. Men förväntningarna kom på skam – efter omregleringen blev politikerna förvånade över att apoteken fortfarande var så lika varandra.

En förväntning från professionsorganisationerna var att farmaceuterna skulle kunna få använda sin kunskap i högre utsträckning. Men den upplevda effekten blev i stället försämrad rådgivning efter omregleringen.

De flesta tillfrågade hade förväntat sig fler apotek efter omregleringen, vilket också infriades. Men en oväntad effekt som noterades av alla tre grupper av intressenter var en upplevd sämre tillgänglighet till förskrivna läkemedel.

– Det här var något som man överhuvudtaget inte pratade om innan reformen, och som sedan upplevdes som överraskande av många, säger Kristin Wisell.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Omreglering gick
inte som väntat

 1. Greta skriver:

  kan det ha att göra med att staten samtidigt tillät leverantörer och grossister att hitta på egna regler som kraftigt försvårade för apoteken att skicka tillbaka mediciner som man fick påtvingat till lagret? Detta tvång kom också samtidigt med reformen, att byta medicin till billigare alternativ, men överblivna sådana mediciner får alltså ej skickas tillbaka längre. Då vill inte apoteken ha på lagret för mycket av det. Resultatet: “det finns inga mediciner” på lagret. Ett annat resultat: apoteken försöker minska förlusterna på det enda sättet de kan: ha minimalt med personal. Resultatet: upplevd sämre rådgivning. Ser inte hur det ska tvingas på fler åtgärder som apoteken ska genomföra, man bör titta först på orsakerna till det hela och åtgärda det. Ingen blir lyckligare än att det hela ska fungera för apoteken.

 2. Apotekare pensionerad skriver:

  Jag är nöjd med omregleringen:

  Personalen fick fler arbetsgivare att välja på och högre lön. Livegenskapen till en arbetsgivare har upphört. Bättre trivsel.

  Apotekscheferna fick jobba i recepthanteringen och slipper administrera på heltid. Ökar chefernas läkemedelskunskaper, bättre kundkännedom och också inte minst kunskapen om det egna apoteket och dess rutiner. Förr fanns ett förakt mot receptarbete hos cheferna, som pratade nedlåtande om receptariejobb.

  Privata apoteken har visat att man klarar sig utan huvudkontor. Apoteket AB:s huvudkontor hade 1000 anställda.

  Ett litet apotek drevs med bara 2 apotekare. En helt ny sak att det går att driva apotek med enbart högsta kompetens. Apoteket AB:s apotek körde med ofta lägsta kompetens från chef och neråt ofta. En bra väckarklocka.

  Apotek och apotekskedjor kan gå i konkurs. Tidigare har bara ett apotek i Västergötland gått i konkurs. Nu ganska många.

  Att det inte hänt så mycket kan bero på att man prioriterat lokaluppsnyggning och kedjeprofilering av lokaler. Man har säkert också prioriterat ekonomin och försökt höja lönsamhet. Minns att under monopoltiden låg vinsten på 200 miljoner per år.

  Om jag drev privatapotek skulle jag inte satsa på nya saker utan satsa på lönsamhet samt underrättelseverksamhet för att ta reda på vilka nya saker som kan vara lönsamma. Bättre att låta andra göra dyrbara misstag. Tror att nyheterna kan komma framöver när man har bättre ekonomi och bättre kunskaper.