Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Olika bud om merarbete

5 april 2013
Sofia Wallströms förslag om oförsäkrade läkemedel ger apoteken merarbete, enligt apoteksbranschen. Så blir det sannolikt inte alls, anser generikaföreningen FGL som välkomnar förslaget.

Ett av förslagen i Sofia Wallströms nya delbetänkande (se artikel länkad överst i listan här nedanför) går ut på att patienter utan merkostnad ska kunna motsätta sig utbyte till ett läkemedel som inte ingår i läkemedelsförsäkringen.

Apoteksbranschen reagerar omedelbart negativt på förslaget.

– Utredningens förslag är olyckligt. Det är orimligt att ett problem som borde lösas av industrin hamnar på apotekens bord. Det handlar om komplicerade frågor som är svåra att förstå, både för apotekspersonalen och för kunderna. Det kommer att stjäla viktig tid från rådgivningen kring själva läkemedelsanvändningen, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

– Utredningen har gjort en bedömning på systemnivå, men inte analyserat vad som då kommer hända ute vid apoteksdiskarna och i samtalet med kunden. Vi vet hur dessa samtal ser ut och hur svåra de är, av erfarenhet från vad som händer varje gång media uppmärksammar förekomsten av läkemedel som inte är med i Läkemedelsförsäkringen.

Men Kenneth Nyblom, vd för generikabolagens branschorgan FGL, gör som många gånger tidigare en annan analys än Johan Wallér.

Han tror att förslaget kommer att driva läkemedelsföretag som har utbytesprodukter att gå med i försäkringen.

– Det här är ett välkommet förslag. Jag tror inte det innebär merarbete för apoteken, eftersom det sannolikt gör det mer eller mindre omöjligt att vara inom utbytessystemet om man inte är med i läkemedelsförsäkringen. Om alla som har utbytesprodukter är med i försäkringen så blir det heller inget att informera om, säger Kenneth Nyblom, och poängterar att alla medlemsbolag i FGL idag är anslutna till försäkringen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

5 svar till Olika bud om
merarbete på apotek