Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ökat antal inspektioner
av apotek att vänta i år

14 april 2015
Läkemedelsverket hoppas kunna öka takten på sina apoteksinspektioner med cirka 50 procent i år jämfört med förra året. Karin Hååg, direktör på myndigheten, kommenterar verkets historiska beslut att tvinga ett apotek att stänga.

Läkemedelsverkets beslut efter en rutininspektion att Borås Cityapotek måste stänga, som vi skrev om i morse, är historiskt.

– Åtminstone sedan omregleringen har det aldrig tidigare hänt att vi fattat ett sådant beslut, säger Karin Hååg, direktör inom tillsyn på Läkemedelsverket, till Svensk Farmaci.

Vilka fynd ligger bakom det här beslutet?

– Det var ett antal större avvikelser men jag kan inte gå in mer i detalj på vad det handlade om.

– Det här visar att vi har ett viktigt uppdrag att värna patientsäkerheten. Vi har valt att bland annat fokusera på inspektioner av nyöppnade apotek vilket det här ett exempel på. Vi ser ett stort värde i att komma ut till relativt nyetablerade apotek, mycket är ju vunnet om eventuella avvikelser kan åtgärdas i ett tidigt skede.

Satsar ni mer på att inspektera oberoende apotek än apotek i större kedjor?

– Nej, i det perspektivet är vår tillsyn helt konkurrensneutral. Men när vi väljer vilka apotek vi ska inspektera utgår vi bland annat från gjorda riskbedömningar och observationer.

Läkemedelsverket har fått viss kritik för att man, som redovisats i årsredovisningen för 2014, genomförde relativt få inspektioner i fjol.

Hur blir det i år med apoteksinspektionerna?

– Vårt mål är att öka takten jämfört med fjolåret. I fjol var vi tvungna att göra medvetna prioriteringar som ledde till ett lägre antal inspektioner. Ambitionen för i år är ett 60-tal inspektioner, inklusive både rutininspektioner som den här och inspektioner som görs på förekommen anledning, säger Karin Hååg.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Ökat antal inspektioner
av apotek att vänta i år


Annonsera och prenumerera