Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Båda dossystemen godkända

2 maj 2013
De båda dossystemen som ska användas av de privata dosleverantörerna Apotekstjänst och Svensk Dos har nu godkänts av Apotekens Service AB. Och det var i grevens tid, de första patienterna ska få sina dospåsar om en dryg vecka.

Dosexpeditionssystemet, Candos, utvecklat av den lilla uppstickaren Canella IT Solutions fick idag OK-stämpeln för att få kopplas in i det svenska receptflödet.

Systemet godkändes av Apotekens Service AB efter testkörningar som har pågått sedan i mars.

– Eftersom det handlar om patientsäkerhet så är det naturligtvis jättehöga krav med många testfall som måste köras. Men testningen har gått helt enligt plan, säger Simonette Rahmberg, vd för Canella IT Solutions.

Nyligen godkändes även den andra privata doslösningen som ligger som en del i Vismas Pharmasuite och som kommer att användas av Apotekstjänst i deras leverans av dosläkemedel i Västra Götaland och Halland.

Candos kommer att användas av Svensk Dos i deras verksamhet i Skåne som startar redan om en dryg vecka, den 10 maj.

Så det var i grevens tid att systemet blev godkänt.

Men trots att godkännandet av systemet kommer så tätt inpå det skarpa läget har Simonette Rahmberg inga tvivel på det kommer att gå bra.

– Jag är säker på att Candos kommer att fungera, säger hon.

Hon säger att det nya systemet är optimerat för dagens infrastruktur och ett modernare sätt att bemanna ett dosapotek, där farmaceuter endast ska finnas i de roller som krävs av myndigheterna.

– Vi har utgått ifrån de roller som finns på ett dosapotek och anpassat systemet och processerna efter det, säger Simonette Rahmberg.

Det är också bland de anställda på dosapoteket som förändringarna kommer att märkas.

För ute hos de skånska dospatienterna, som får sina nya dospåsar i mitten av maj, ska det inte märkas några större skillnader alls.

– Det kan vara sådant som typsnittet på påsarna, kanske. I övrigt ska patienterna inte märka någonting av att det är ett annat system i bakgrunden, säger Simonette Rahmberg.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

3 svar till Båda dossystemen godkända


Annonsera och prenumerera