Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ny avtalsrörelse inom apotek kickar igång

24 januari 2017
Fjolårets ettåriga kollektivavtal på apoteksområdet löper ut i april, och nu står en ny avtalsrörelse för dörren. Arbetsmiljön - som enligt många försämrats på senare tid - lär bli ett huvudnummer för Sveriges Farmaceuter.

Förbundet har nu påbörjat arbetet inför kommande förhandlingar om nya avtal för apoteksanställda. De gällande kollektivavtalen med Svensk Handel och Almega löper ut den 30 april.

– Från förhandlingsavdelningen ser vi framför allt att frågor som rör arbetsmiljön kan komma att stå i fokus. Obekväma arbetstider, ändrat schema, utlåning, ensamarbete och bristande möjlighet till kompetensutveckling är frågor där vi på förhandlingsavdelningen märker att försämringar skett, säger Christer Borg, förhandlingschef på förbundet.

Sveriges Farmaceuters arbetsmiljöenkät nyligen väckte ett stort engagemang, och resultaten håller för närvarande på att sammanställas. Läs mer om enkätresultaten i Svensk Farmaci nr 1 i februari. Här på sajten har vi redan skrivit om utfallet när det gäller ensamarbete på apotek.

– Naturligtvis är det förbundets apoteksverksamma medlemmar som bestämmer vilka frågor som förbundet ska driva i avtalsrörelsen. Apotekssektionens styrelse har därför satt igång diskussioner som ska resultera i yrkanden, som vi sedan ska lämna till arbetsgivarorganisationerna den 28 februari.

I förberedelsearbetet kommer sektionsstyrelsen att ta in synpunkter från de akademikerföreningar som förbundet har hos apoteksföretagen.

– Som medlem får du gärna kontakta din akademikerförening och lämna synpunkter, säger Christer Borg.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera