Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nätapotek drar tillbaka kritiserad kampanj

26 september 2018
Efter att TLV hotat med vite på tre miljoner kronor drar nätapoteket Meds tillbaka sin kampanj där bolaget återbetalade delar av äldres egenavgift inom läkemedelsförmånen. UPPDATERAD 27 september.

Kampanjen, som Meds på sin webb beskrivit som “pensionsförmån med guldkant” lanserades i början av september och innebar att bolaget under månaden skulle återbetala halva kostnaden för äldres receptbelagda läkemedel, som bolaget uttryckte det, ”upp till högkostnadsskyddet”.

Alla över 61 år gavs möjlighet att få hälften av sin order på receptbelagda läkemedel återbetald. Erbjudandet gällde för egenavgiften upp till 1 125 kronor, det vill säga den punkt i högkostnadstrappan då subventioneringen börjar.

Meds hoppades att tjänsten skulle fungera som ett incitament för att öka andelen pensionärer som använder sig av digitala tjänster för att beställa sina läkemedel.

Men som Svensk Farmaci tidigare rapporterat anser Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att kampanjen bryter mot förmånslagen och myndigheten beslutade därför att inleda ett tillsynsärende mot Meds.

Efter att ha utrett ärendet skriver TLV i sitt beslut att de, med vissa undantag som gäller enligt lagen om läkemedelsförmåner, “förbjuder” Meds att återbetala konsumentens kostnader. Beslutet gäller från den 25 september och är förenat med ett vite om tre miljoner kronor.

Meds meddelade därefter att de avslutar kampanjen med omedelbar verkan.

– Vi beklagar beslutet som gör det dyrare för landets pensionärer att ta ut nödvändig receptbelagd medicin. MEDS anser inte att TLV har stöd för sin bedömning och skulle gärna se det rättsligt prövat. Men risken att betala ett historiskt högt vitesbelopp på tre miljoner kronor anser vi inte rimlig att ta, säger Meds VD Björn Thorngren, i ett pressmeddelande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.