Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Motförslag om generika på väg

6 september 2011
Missnöjet med reglerna för generikabyte är stort på apoteken. Sveriges Apoteksförening lanserar i höst ett nytt alternativt förslag till prismodell för läkemedel med generisk konkurrens.

Förslaget är, enligt vad Svensk Farmaci erfar, inte någon kopia på den norska modellen, som föreningen tidigare förespråkat.

Istället föreslås en modell som behåller prispressande delar av det nuvarande systemet.

Enligt förslaget ska den nuvarande budgivningsmodellen inför varje prisperiod, där alla intresserade företag deltar, finnas kvar.

Efter den proceduren tas ett referenspris fram, och det står sedan apoteken fritt att välja en leverantör som håller sig inom referensprisintervallet.

Förslagets detaljer kommer enligt uppgifter till Svensk Farmaci att presenteras senare i höst, sannolikt i oktober.

I mitten av september väntas TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, presentera en översyn av de nuvarande reglerna.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.