Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Minst två års väntetid
för nyanländ apotekare

8 maj 2015
Nyanlända farmaceuter från bland annat Syrien skulle innebära ett välkommet tillskott på svenska apotek. Men resan till svensk legitimation tar alldeles för lång tid, menar Kronans Apotek som skrivit brev till tre ministrar.

24 månader – minst.

Så lång tid tar processen för en nyanländ apotekare att anmäla sig till Socialstyrelsen, få sin utbildning godkänd, genomgå språk- och kunskapstester och slutligen få en svensk yrkeslegitimation.

Väntetiden är alldeles för lång, anser Kronans Apotek som står bakom tidsuppskattningen. Den främsta tidstjuven är Socialstyrelsens godkännanden av de utbildningar som de nyanlända har, enligt Kronan, som lyfter problemet i ett brev till tre ministrar, däribland sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Kronans vd Lars Birkeland som skrivit brevet föreslår en rad lösningar:

Effektivisering av Socialstyrelsens processer kring validering av utländsk farmaceutisk utbildning

Inrättande av yrkesinriktade SFI-utbildningar för farmaceuter

Ökat antal orter och provtillfällen för språk- och kunskapstester

Ersättning för integrationsinsatser för att uppmuntra fler företag att ingå i Äntligen jobb eller andra liknande projekt.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare erbjuder bland andra Kronan för närvarande nyanlända apotekare att provjobba på flera av kedjans apotek.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Minst två års väntetid
för nyanländ apotekare