Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Män driver flest apotek i kvinnodominerad bransch

8 mars 2017
41 procent av apoteksägarna inom Apoteksgruppen är kvinnor. Det är en högre andel än bland företagare i allmänhet - men kan också ses som lågt med tanke på hur kraftigt kvinnodominerad apoteksbranschen är.

Enligt SCB:s senaste statistik utgjorde kvinnor 22 procent av företagarna i aktiebolag. Bland apoteksägarna inom Apoteksgruppen är dock andelen kvinnor högre – 41 procent.

”Därför är vi på Apoteksgruppen extra stolta att en dag som denna kunna säga att vi arbetar i en organisation där hela 41 procent av apoteksägarna är kvinnor. Med andra ord nästan dubbelt så mycket som rikssnittet”, skriver Apoteksgruppen i ett pressmeddelande med anledning av den Internationella kvinnodagen.

Kedjan lyfter fram två av sina kvinnliga apoteksägare: Trifa Ismail, apoteksägare inom Apoteksgruppen i Uppsalastadsdelen Årsta, och Erica Lindgren som är delägare i sju apotek i Västra Götaland.

– Vi är förstås stolta över vår relativt höga andel kvinnliga företagare och är övertygade om att mångfald i alla dess former är bra för utvecklingen av vår verksamhet, säger Apoteksgruppens vd Tony Johansson i pressmeddelandet.

Sätter man andelen kvinnor bland Apoteksgruppens apoteksföretagare, alltså 41 procent, i relation till hur kraftigt kvinnodominerad apotekssektorn är blir bilden dock mindre imponerande.

Exempelvis är andelen kvinnor bland Sveriges Farmaceuters medlemmar 85,4 procent. Bland de lokalt förtroendevalda i förbundet är andelen kvinnor ännu högre – 94 procent.

Apoteksgruppens ledningsfunktioner är de mest jämställda i apoteksbranschen. Hälften av ledningen och styrelsen består av kvinnor, enligt en genomgång av nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...