Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Lif uppmanar företagen att rapportera rester bättre

23 januari 2020
Trots att läkemedelsföretagen har en skyldighet att rapportera in restnoteringar till Läkemedelsverket sker det inte alltid. Läkemedelsindustriföreningen, Lif, vill därför se en skärpning.

Problemet med restnoteringar ökar i Sverige och resten av världen. Något som ställer till det för patienterna, men också för apotekspersonalen som ska försöka lösa problemen. En viktig parameter är då att informationen om restnoteringarna är korrekt och utförlig. Läkemedelsföretagen har visserligen en skyldighet att rapportera in restnoteringar till Läkemedelsverket, men det är inte alltid att det sker. Något som Läkemedelsindustriföreningen, Lif, vill förändra, enligt en artikel i Dagens Nyheter.

– Det är läkemedelsföretagens ansvar för att se till att de läkemedel som svensk sjukvård och patienter behöver finns tillgängliga. Vi kan inte lösa problemen med global kapacitetsbrist. Men vi behöver fundera på vad vi kan göra i Sverige, säger Anders Blanck, vd för branschföreningen Läkemedelsindustriföreningen, Lif till DN.

Lif uppmanar därför läkemedelsföretagen att rapporterar in restnoteringar till Läkemedelsverket med så mycket information som möjligt, men också att rapportera när ett läkemedel åter finns tillgängligt igen.

Han tycker också att det är otillfredsställande att farmaceuterna på apotek inte tillåts hantera problemet när ett restnoterat läkemedel finns i alternativa styrkor, förpackningar eller beredningsformer med mindre än att de tvingas söka upp läkaren som får skriva ett nytt recept.

– Vi tycker att Läkemedelsverket borde få i uppdrag av regeringen att titta på hur man kan hantera den här typen av rester på apoteken, säger Anders Blanck.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.