Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Licensläkemedel
på valfritt apotek

1 april 2014
Utredaren Anna Märta Stenberg föreslår en lösning som ska göra det möjligt för patienter och djurägare att hämta ut licensläkemedel på valfritt apotek.

Nu har läkemedels- och apoteksutredningens tredje delbetänkande, ”Läkemedel för särskilda behov”, överlämnats till socialministern.

Betänkandet omfattar frågor om licensläkemedel, smittskyddsläkemedel och prissättning av extemporeläkemedel.

När det gäller licensläkemedlen föreslås de framöver per automatik ingå i läkemedelsförmånen, utom i de fall TLV beslutar annat.

Apoteken föreslås även framöver ansvara för att ansöka om att sälja läkemedel på licens. Besluten blir giltiga på alla apotek.

– Jag är nöjd med att vi hittat en konstruktion som gör det möjligt för patienter och djurägare att hämta ut licensläkemedel på valfritt apotek, säger utredaren Anna Märta Stenberg i ett pressmeddelande.

Vad gäller de särskilda smittskyddsläkemedlen så föreslås faktureringen framöver ske via e-hälsomyndigheten, eftersom det underlättar uppföljningen.

För prissättningen på extempore föreslås inga förändringar jämfört med idag.

Läs betänkandet här.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Licensläkemedel
på valfritt apotek

 1. Joel Uhlander skriver:

  Jag blir inte riktigt klok på förslaget angående hur kostnaden skulle fördelas vid licensansökan.

  “En lösning skulle kunna vara att Läkemedelsverket fortsätter att debitera det ansökande apoteket som i sin tur skulle kunna tillåtas lägga ansökningsavgiften till grund för den kostnadsreduktion som regleras i 5 § lagen om läkemedelsförmåner m.m. Ansökningsavgiften skulle därmed utgöra en del av kostnaden för licensläkemedlet för det licenssökande apoteket men utan påslag för handelsmarginalen.” (botten sida 258)

  Hur påverkar detta vid utlämning från annan kedja/juridisk person? Skulle det bli billigare för patienten att hämta ut läkemedlet från ett annat apotek då de inte lägger till ansökningsavgiften, eller är det att det ansökande apoteket får ansöka om en ersättning på inköpspris om de beställer läkemedlet och säljer det under licensen?

  • Ildiko Bekassy skriver:

   Det vore klädsamt om en myndighet (som har uppdrag att granska / godkänna försäljning och läkemedelssäkerhet) var statligt finansierat. Det skulle öka förtroendet för fattade beslut.
   Ekonomiska “incitament” dvs avgifter ska aldrig kopplas till handläggning.