Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Långtgående förslag
att vänta från utredning”

28 februari 2017
Apoteksutredningens första delbetänkande innehåller långtgående förslag om returrätt och 24-timmarsregeln. Det erfar Lif, som förvånades av Socialutskottets tillkännagivanden förra veckan.

Som vi skrev förra veckan gjorde majoriteten i Socialutskottet förra veckan tre tillkännagivanden med bäring på läkemedels- och apotekssektorerna. Senare denna vecka debatteras och beslutas tillkännagivandena i riksdagens kammare.

Socialutskottet ville (1) att att 24-timmarsregeln i förhållande till läkemedelsdistributörerna ses över, (2) att regler skapas så att apoteken får rätt att returnera läkemedel till leverantörerna och (3) att modeller som stimulerar ökat samarbete mellan vården och apoteksaktörerna utvecklas.

S, MP och V reserverade sig dock eftersom man anser att dessa frågor behandlas i den pågående apoteksutredningen.

Som vi skrev förra veckan välkomnade Sveriges apoteksförening och Sveriges Farmaceuter utskottets initiativ.

Men hos Lif, läkemedelsindustrins branschorgan, väckte tillkännagivandena om returrätt och 24-timmarsregeln snarare förvåning.

– Vi är något förvånade över tillkännagivandet med tanke på att Nya apoteksutredningen utrett just dessa frågor i ett år, och precis ska lägga fram sitt delbetänkande för regeringen den 9 mars. Såvitt vi vet kommer betänkandet att innehålla långtgående förslag gällande såväl returrätt som 24-timmarsregeln, säger Anders Blanck, vd på Lif.

Han hoppas på ”acceptabla förslag som kan leda till förbättringar för patienterna, så att frågorna får en långsiktig lösning”.

– Det behövs för att skapa utrymme för den viktigare diskussionen om vad som kan göras för att minska de medicinska och ekonomiska problemen med felaktig läkemedelsanvändning, säger Anders Blanck.

Den 9 mars presenterar Åsa Kullgrens apoteksutredning sitt delbetänkande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera