Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedelsverket: Vårdgivare ska inte äga apotek

1 oktober 2019
Läkemedelsverket vill skärpa reglerna för vilka som får äga och driva öppenvårdsapotek. Myndigheten föreslår att privata vårdgivare begränsas från marknaden.

Läkemedelsverket har på uppdrag av regeringen gjort en översyn av begränsningarna för vilka som får driva apotek. Sedan omregleringen 2009 får inte läkemedelsföretag eller förskrivare äga eller driva apotek i Sverige. Däremot får öppenvårdsapotek drivas av privata vårdgivare i dag.

Myndigheten föreslår att reglerna skärps ytterligare så att inte heller vårdgivare får äga eller driva öppenvårdsapotek. Läkemedelsverket vill inte heller att öppenvårdsapotek ska kunna äga vårdgivare.

Syftet med begränsningen är att minska risken för överförskrivning och onödigt vårdutnyttjande av läkemedel på grund av ekonomiska incitament, enligt Läkemedelsverket. Stoppet föreslås gälla både humanvård och veterinärmedicinska verksamheter.

– Våra förslag är baserade på intentionerna med omregleringen samt de riskbedömningar som vi har gjort under utredningen, säger Anna Beckman Gyllenstrand, läkemedelsinspektör vid Läkemedelsverket, i ett uttalande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera