Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedelsverket drar in tillstånd för två apotek

12 augusti 2020
Två apotek i Solna tvingas stänga omgående efter att Läkemedelsverket beslutat att dra in deras tillstånd. Orsaken är upprepade avvikelser vid myndighetens inspektioner.

[Uppdaterad 2020-08-12, kl 13:07, tillägg av länk]

Läkemedelsverket har beslutat att dra in tillstånden att bedriva detaljhandel med läkemedel till konsument för Råsunda apotek och Hagalunds apotek, båda i Solna, efter att myndigheten noterat avvikelser vid flera inspektioner.

– Det här är ett ärende som har hållit på sedan i höstas där vi har gjort inspektioner och följt upp dem och då har ärendet eskalerat till att vi har fattat beslut om att återkalla tillstånden, säger Annika Babra, enhetschef för Apotek och receptfri detaljhandel på Läkemedelsverket.

Vad för typ av avvikelser det handlar om kan hon inte berätta, men hon beskriver situationen som allvarlig.

– Vi lämnar aldrig ut avvikelser vid inspektioner eftersom det bedöms som sekretessbelagda uppgifter, men det är avvikelser som vi har sett vid inspektioner där vi gör bedömningen utifrån patientsäkerhetsrisker och annat. När vi återkallar tillstånd är det allvarligt. Då är det den enda åtgärden som vi har kvar att vidta, säger hon.

Apoteken måste nu stänga med omedelbar verkan, medan tillstånden rent praktiskt kommer att dras in i november i år. Detta för att de befintliga ägarna har för avsikt att sälja apoteken, enligt Annika Babra.

– När vi fattade besluten om att återkalla tillstånden så fattade vi samtidigt beslut om att de inte får hålla öppet. Sedan har de ju tillstånden kvar tills vi återkallar dem i november, men det är mer för att de ska ha möjlighet att sälja. Men de får inte bedriva någon verksamhet utan måste hålla apoteken stängda, säger hon.

Bolaget Medicare Pharmacy in Sweden AB, som äger apoteken, har belagts med ett vite om en halv miljon kronor om de inte följer beslutet.

Så sent som för fyra år sedan prisades ägaren av Hagalunds apotek för sin goda service. Läs mer på “Apotekare prisad för god service” >>

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera