Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedelsverket avråder från jod

18 mars 2011
Efter att kaliumjodidpreparat tagit slut på svenska apotek avråder Läkemedelsverket från att ta jodtabletter på grund av de radioaktiva utsläppen i Japan.

Sedan den japanska kärnkraftsolyckan tilltagit i omfattning har oron växt och allt fler svenskar har köpt jodtabletter på apoteket. Jod används bland annat som förebyggande behandling till den som utsätts för radioaktiv strålning.

I nuläget ska sådana tabletter inte användas som skydd mot sköldkörtelcancer överhuvudtaget, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Den uppmaningen kommer efter att de fått rapporter om att kaliumjodidtabletterna börjar ta slut.

Apoteket AB meddelade häromdagen att deras lager av jodttabletter för hela landet är slut, men att påfyllning är på väg.

I sällsynta fall kan jod ge allergiska reaktioner. Dessutom behöver, enligt Fass, personer över fyrtio år överhuvudtaget inte ta jodtabletter mot strålning. Man har nämligen inte kunnat se någon ökning av sköldkörtelcancer hos personer i den åldern efter att de utsatts för radioaktiv strålning.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Läkemedelsverket avråder från jod

  1. Pingback: Så här hanterar du radioaktiviteten från Frankrike och Fukushima – Rädda Sverige.nu