Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kronan vill se signering av farmaceut på distans

22 augusti 2018
Kronans Apotek har tagit fram ett apotekspolitiskt program inför valet. Kedjan efterlyser fyra förändringar, bland annat en möjlighet till elektronisk signering och rådgivning på distans av farmaceuter.

Kronans Apotek har i sitt apotekspolitiska program identifierat fyra förändringar som man anser behöver genomföras för att apoteksväsendet ska klara sitt uppdrag.

Den första handlar om bristen på farmaceuter. För att klara bemanningssituationen krävs en ny lagstiftning som öppnar för elektronisk signering på distans av farmaceuter och rådgivning på distans, skriver Kronan.

Kronan lyfter också nedläggningarna av farmaceutiska utbildningar i Malmö och Karlstad, samtidigt som apotek tvingas stänga på grund av farmaceutbrist. Vilka orter ska starta nya farmaceututbildningar? frågar man.

Kedjan lyfter också farmaceutiska tjänster, men utan specifika förslag. ”Apotekens roll i arbetet för bättre läkemedelsanvändning måste tydliggöras och det behövs ekonomiska incitament för en sådan utveckling”, skriver man.

Kronan vill också eliminera hinder för parallellhandel med läkemedel, och kritiserar periodens vara-systemet.

”(Systemet med) utbyten förvirrar kunder, kostar stora summor att upprätthålla och till en låg besparing. Därför måste periodens vara-systemet genomlysas grundligt ur ett patientsäkerhetsperspektiv och ekonomiskt perspektiv. Denna granskning måste ske av en oberoende part och inte av den myndighet som administrerar systemet”, skriver Kronans Apotek.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera