Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

"Kronan skönmålar"

8 mars 2016
En tidigare apotekschef inom Kronans Apotek ifrågasätter den bild som kedjan ger av EU-apotekarnas situation. De får ungefär 5000 kronor för lite i månadslön, enligt ex-chefen, som anser att EU-apotekarnas okunskap om svenska apotek och rekryteringsläget utnyttjas.

Den före detta apotekschefen, som inte vill uppge sitt namn, välkomnar att apotekskedjorna tar in apotekare från andra EU-länder.

– Jag har en positiv inställning till att man tar in EU-apotekare, och för många fungerar det bra. Men det måste skötas snyggt. Ett problem är att kedjorna inte har någon beredskap när personer faller igenom. EU-apotekarna borde backas upp på ett bättre sätt. Här behöver apotekskedjorna ta ett större ansvar, säger ex-chefen.

Kronans Apotek hävdade i en artikel tidigare idag att EU-apotekarna erbjuds marknadsmässiga löner.

– Det låter som en skönmålning. Min erfarenhet är att dessa personer får lägsta ingångslöner, trots att de i många fall har en hel del arbetslivserfarenhet från hemlandet. De är oftast i trettioårsåldern, men går in på löner som nyexade svenska apotekare i 25-årsåldern har.

Ex-chefen jobbade i en region där det fanns ett tätt samarbete mellan många närliggande apotek. Ex-chefen fick därmed en god överblick av hur det fungerade för EU-apotekare på många apotek.

– Min bild är att de generellt får ungefär 5000 kronor för lite i lön, särskilt eftersom de ofta rekryteras till svårrekryterade apotek där de som har erfarenhet vet att de kan få en hög lön. Så de ligger långt efter sina kollegor. EU-apotekarnas okunskap om apoteken och rekryteringsläget utnyttjas, säger den före detta apotekschefen inom Kronans Apotek.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Tidigare chef: “Kronan skönmålar”

  1. Anneli skriver:

    Man kanske inte kan ge dem en lika hög lön för att det finns brister i just kunskap om SVENSKA apotek och SVENSK sjukvård, dvs. deras tidigare erfarenhet kanske inte väger lika tungt. Kan dessutom finnas STORA språkbrister vilket kan försvåra kommunikation och förståelse mellan farmaceut och kund.(talar av egen erfarenhet som chef med tätt samarbete i en större region). Sedan kan de säkert vara helt fantastiska….


Annonsera och prenumerera