Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kronan lanserar vårdtjänster

22 januari 2019
Kronans Apotek tar nu klivet närmare sjukvården genom att kroka arm med en digital vårdgivare och lansera drop in-enheter.

Tanken med drop in-enheterna är att erbjuda apotekskunderna att snabbt kunna få snabb hjälp med enklare vårdtjänster. Till exempel att få träffa en sjuksköterska, göra en blodtrycksmätning, vaccinera sig eller få hjälp med psykiska besvär, enligt ett pressmeddelande från Kronans Apotek.

Kedjan börjar även samarbeta med den digitala vårdgivaren Doktor.se för att kunna erbjuda läkarkontakt och även för vissa av vårdtjänsterna på de nya enheterna.

Två apotek i Stockholmsområdet blir först ut med drop in-enheterna men tanken är att etablera dem på fler håll runt om i landet.

– Kärnan i vår verksamhet är fortfarande receptbelagda läkemedel men som apoteksaktör närmar vi oss nu vården på olika sätt, både genom samarbetet med Doktor.se och genom att erbjuda vårdnära tjänster på våra apotek. Det är en spännande utveckling och det känns kul att vara med och driva på detta, säger affärsutvecklingschefen Charlotte Stenbeck.

Det var inte länge sedan fler apoteksaktörer närmade sig sjukvården. I höstas investerade Apotek Hjärtat, som ägs av Ica-gruppen, i vårdtjänsten Min Doktor. Att ett apotek därmed blir ägare av ett vårdföretag mötte dock skarp kritik från Läkarförbundet. Förbundet vill se ett separat ägande av sjukvård och apotek, för att inte riskera att det uppstår ekonomiska vinningar med en ökad förskrivning.

När det gäller Kronans Apotek handlar det dock om ett samarbete med en vårdgivare och inte ett ägande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.