Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kritik mot föreslagen
straffavgift för apotek

25 februari 2013
Övriga Sacoförbund ger Sveriges Farmacevtförbund stöd i kritiken mot Sofia Wallströms förslag om sanktioner när generikabytesreglerna inte efterlevs. Förbundet ställer sig inte heller bakom den föreslagna prismodellen.

Efter stor aktivitet i sektionerna har Sveriges Farmacevtförbund nu sammanställt sitt remissvar på Sofia Wallströms delbetänkande.

– Utredningen gör en gedigen analys av apoteks- och läkemedelsområdet. Men när det kommer till de konkreta förslagen är de tyvärr ofta relativt grunda när det gäller konsekvensanalysen. Därför kan vi exempelvis inte ställa oss bakom förslaget om ny prismodell för receptbelagda läkemedel utan generisk konkurrens, Clary Holtendal, professionsrådgivare och samordnare för remissvaret.

Ett förslag som förbundet reagerat på är det om att apotek ska kunna beläggas med en straffavgift om TLV:s regler om generikabyte inte efterlevs.

– I likhet med andra legitimationsyrken löper en farmacevt risken att bli av med sin legitimation om gällande regelverk inte efterlevs. Det vore mycket olyckligt och helt unikt om man dessutom skulle riskera att ens arbetsgivare åläggs att betala en straffavgift till staten för att man väljer “fel” produkt inom generikasystemet, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör.

– Vi måste fråga oss vad som är det viktiga vid en receptexpedition. Det här vore verkligen som att sila mygg och svälja kameler. Det finns ofantligt mycket viktigare frågor att hantera vid en receptexpedition, med bäring på patientsäkerheten, än huruvida kunden får Bluefish eller Krka, säger Kristina Niemi.

Konstellationen Saco Vård, som består av Sacoförbunden inom vårdsektorn, träffades förra veckan.

Där fick Sveriges Farmacevtförbund stöd för sin syn i frågan från övriga förbund, däribland Läkarförbundet.

– Ingenstans inom vården åläggs en arbetsgivare en straffavgift för att ett hjälpmedel eller en annan produkt av ett visst fabrikat förskrivs, även om det för tillfället råkar vara något dyrare, säger Kristina Niemi.

Mer om förbundets och andra remissvar senare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera