Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Klinisk farmaci populärt ämne för examensarbeten

1 juni 2018
Idag presenterar receptarie- och apotekarstudenterna i Uppsala sina fördjupningsprojekt på ett studentsymposium. Allt fler studenter har valt att göra examensarbete inom klinisk farmaci, medan arbeten inom apoteksfarmaci är fåtaliga.

Claes Jagensjö, andre vice ordförande i Sveriges Farmaceuter, deltar i den bedömningsgrupp som ska utse vinnare av två priser till framstående fördjupningsarbeten.

En tydlig trend i år, menar han, är många arbeten med inriktning på klinisk farmaci.

– Generellt är det både en mycket stark bredd och djup på examensarbetena. Det är en väldigt rolig utveckling att det kommer fler arbeten som visar på nyttan av kliniska farmaceuter. Jag har dock bara identifierat ett arbete inom apoteksfarmaci, vilket är beklagligt, säger han.

Robert Svanström är chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

– Att vi ser få apoteksarbeten i Uppsala är inte så överraskande med tanke på att utbildningarna för närvarande har ett så litet inslag av samhällsfarmaci. I exempelvis Umeå är situationen en helt annan, säger han.

Det ena priset, Medicinalrådet Manells Pris, finansieras av apotekaren Per Manell via ett stipendium och består i år av ett studiebesök på WHO i Geneve.

Det andra priset går till ett fördjupningsarbete på receptarieprogrammet och sponsras av Sveriges Apoteksförening.

Klockan 16.30 idag offentliggör alumnföreningens ordförande Martin Belin och Per Manell vilka som vunnit priserna.

Vi hoppas kunna intervjua pristagare i en uppföljande artikel till veckan.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...