Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Jätteaffär: Ica köper
Apotek Hjärtat av Altor

12 november 2014
Ica-gruppen köper Apotek Hjärtat från riskkapitalbolaget Altor för 5,7 miljarder kronor. Ica blir därmed den näst största aktören på apoteksmarknaden. Planen är att slå ihop Hjärtat med Cura, och låta Anders Nyberg från Hjärtat bli vd.

Efter att transaktionen genomförts kommer Hjärtat och Cura att bilda ett gemensamt dotterbolag till Ica Gruppen och rapporteras som ett eget segment, enligt morgonens pressmeddelande från Ica.

Tillsammans väntas den nya kedjan omsätta över 11 miljarder kronor och få en marknadsandel om cirka 30 procent i Sverige.

Med förvärvet av Apotek Hjärtat, ett välskött företag med ett starkt varumärke, tar vi apotekssatsningen vidare och ser samtidigt stora möjligheteter till utveckling och synergier, säger Icas vd Per Strömberg i ett pressmeddelande.

Förutom kostnadssynergier ser Ica utvecklingsmöjligheter inom  apoteksverksamheten, bland annat inom e-handel.

Tilltänkt vd för det nya bolaget är Anders Nyberg, nuvarande vd i Apotek Hjärtat, som har en tidigare bakgrund som vice vd på Ica.

Icas aktie steg på tisdagmorgonen med 4,5 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet om jätteaffären, enligt Dagens Industri.

I och med beskedet avbryts Altors planer med att sätta Apotek Hjärtat på börsen. Så sent som förra veckan fick Hjärtat godkänt för en notering av Nasdaqs bolagskommitté.

Mer information senare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.