Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

IVO friar kvinnlig apotekare

13 december 2017
En av de apotekare i Mellansverige som anmäldes av sin chef för att ha mörkat avvikelser och sålt receptläkemedel till personer utan uppehållstillstånd frias helt av IVO. Apotekschefens anmälan anses vara ogrundad.

Det var i september som SVT och därefter Svensk Farmaci uppmärksammade att en manlig apotekare på ett apotek i Mellansverige anklagades av sin chef för att ha sålt narkotikaklassade preparat utan giltiga recept och även tagit bort mediciner ur sortimentet utan anledning. Anklagelserna framgick av en anmälan som chefen sänt till IVO.

En kvinnlig apotekare på samma apotek, som även var läkemedelsansvarig (LMA), skulle dessutom enligt anmälan ha skyddat mannens aktiviteter genom att inte anmäla avvikelserna till varken apotekschefen eller Läkemedelsverket. Dessutom anklagades kvinnan för att ha sålt receptläkemedel till personer utan uppehållstillstånd för över 100 000 kronor.

Nu har IVO tagit ställning till apotekschefens anmälan avseende den kvinnliga apotekaren.

Enligt myndigheten har den läkemedelsansvariga apotekaren visst informerat både apotekets firmatecknare och Läkemedelsverket om avvikelser som hon upptäckt, bland annat kopplade till den andre apotekaren.

IVO konstaterar också att den kvinnliga apotekaren inte mot regelverket har sålt receptläkemedel till asylsökande. Apoteket har däremot en överenskommelse med Migrationsverket som är undertecknad av apotekschefen.

”Ärendet avslutas utan kritik”, skriver IVO, som både tagit del av ett skriftligt yttrande och genomfört ett utredande samtal med den kvinnliga apotekaren.

Enligt egen utsaga avser apotekaren nu att lämna in en polisanmälan.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera