Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Intressant förslag som vi ska titta på”

18 augusti 2016
Apoteksutredaren Åsa Kullgren beskriver Sveriges Farmaceuters förslag om samhällsfinansierad inhalationsrådgivning på apotek efter norsk modell som intressant. Att förtydliga och möjligen utvidga apotekens uppdrag blir en viktig uppgift för utredningen.

Svensk Farmaci har ställt frågor till Åsa Kullgren, som kommit drygt halvvägs i arbetet med den senaste statliga utredningen på apoteksområdet ”Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden”.

Sveriges Farmaceuter föreslog före sommaren en pilot, enligt norsk modell, för en samhällsfinansierad farmaceutisk tjänst med inriktning på inhalationsrådgivning.

Hur ser du på förslaget?

– Det är ett intressant förslag som vi ska titta på hur det skulle kunna se ut. Det är en av de stora frågorna i utredningen.

Du har sagt att du ser det som ditt viktigaste uppdrag att definiera apotekens uppdrag. Vad är apotekens grunduppdrag idag som du ser det?

– Till viss del är det definierat, att tillhandahålla läkemedel, men utöver det är det inte så tydligt. Vi tittar på vilket utrymme som finns för att möjligtvis förtydliga eller utvidga uppdraget.

Staten lägger cirka 4,7 miljarder kronor varje år på apotekssektorn, i form av handelsmarginalen.

Vilken valuta vill staten ha för dessa pengar?

– Vi ska förtydliga både för staten och för skattebetalarna vad vi ska få för pengarna. Det ska vi göra genom att definiera och förtydliga apotekens roll för en säker läkemedelsanvändning. I det ingår också att förtydliga farmaceuternas roll i verksamheten, till exempel genom utökad rådgivning. Utan att det ska bli dyrare för staten.

Läs hela Fredrik Heds intervju med Åsa Kullgren i Svensk Farmaci nummer 4/16 som kommer ut nästa vecka.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera