Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Inget julbord om resultatmål inte nåtts

25 november 2015
Kronans Apotek i södra Skåne ställer in alla julbord för apotekspersonal vars apotek inte nått sina budgeterade resultat. Åtgärden andas mer 1950 än 2015, anser Sveriges Farmaceuters ordförande.

Beslutet har fått flera av Sveriges Farmaceuters medlemmar att reagera. Regionchefen för Kronans Apoteks region Skåne Syd gav beskedet i ett gruppmejl till alla apotekschefer i regionen i mitten av november.

”Vi har i Driftsgruppen beslutat att ställa in alla julbord för de enheter som inte uppnår sitt budgeterade resultat (EBITDA), detta påverkar alla från servicekontoret ända ner till apoteksnivå”, skrev han.

”Med bakgrund av det tapp som vi gör på vårt resultat så har vi tyvärr inte råd att lägga pengar på julaktiviteter. De apotek som har dispens från detta är de som nått upp till sitt EBITDA”, fortsatte regionchefen i e-postmeddelandet.

Åtgärden drabbar alltså inte bara förlusttyngda apotek, utan även enheter vars resultat hamnat något under det budgeterade.

Sveriges Farmaceuter anser inte att beslutet är föredömligt.

– Jag blev mycket förvånad när jag tog del av detta agerande, som i min värld snarast påminner om företagsledande på 1950-talet. Kronan har muskler och borde kunna investera i sina medarbetare som är företagets största tillgång. Stora delar av modern organisationsteori vittnar om vikten av att involvera och motivera sin personal. Man kan undra hur detta bidrar till att personalen uppnår sina resultatmål, säger Kristina Fritjofsson, förbundsordförande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

3 svar till Inget julbord om resultatmål inte nåtts

 1. ejskyldighet skriver:

  Fast detta är bara struntsnack det där med 1950-talet jämförelsen. Inga företag är skyldiga att erbjuda sina medarbetare “bonus” eller som i detta fall julbord. Alla anställda får trots allt lön för det jobb som utförs. Att samarbeta och uppnå viss resultat kan göra vare sig man har julbord eller inte, det är förutsättningarna som styr det hela.

  Ni försöker göra en stor grej av något som egentligen inte nödvändigtvis bör/måste finnas.

 2. Quo vadis? skriver:

  Även om man, som jag, inte är speciellt förtjust i julbordsmat, så handlar det om att ge signaler, inte om att ge bonus. Har man din inställning, “ejskyldighet”, så har man svårt att motivera personalen till att prestera någonting överhuvudtaget. Här spenderar vi som utbildar er personal stora skattefinansierade summor på att skapa en yrkesroll och ge en god utbildning, ändå handlar det bara om att merförsälja i långa banor, annars blir arbetsgivaren kinkig, som ett litet barn.
  Varför är det så förb-nnat trist att vara farmaceut? Hur ska vi skapa framåt, utvecklingshungriga farmaceuter, inte affärsbiträden?

 3. Olle skriver:

  Management by fear 🙂


Annonsera och prenumerera