Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

”Ingen ersättning retroaktivt”

13 juni 2012
TLV har inga planer på att kompensera apoteksaktörerna för det tidigare felet som gett apoteken cirka 180 miljoner för lite betalt i generikapeng.

Som Svensk Farmaci skrev igår har apotekens ersättning i form av den så kallade generikatian uteblivit i vissa fall fram till den 30 maj i år. Anledningen är ett fel i TLV:s tekniska rutiner.

Enligt gällande föreskrifter ska nämligen apoteken kompenseras med tio kronor för expediering av ”generika och utbytbara läkemedel”, men i verkligheten har apoteken bara kompenserats för utbytbara läkemedel.

Missen ska enligt TLV ha kostat apoteksföretagen totalt omkring 73 miljoner kronor per år.

TLV har dock inga planer på att kompensera apoteken retroaktivt.

– Vi har åtgärdat detta från och med den 1 juni i år, men gör inga utbetalningar bakåt i tiden, säger Inger Erlandsson, chef för apoteksfrågor på TLV, till Svensk Farmaci.

Den eventuella höjningen av generikapengen nästa år är ingen kompensation bakåt i tiden, snarare en möjlig ersättning för en planerad förändring som också är tänkt att införas nästa år:

– Vi kommer att se över och ändra våra föreskrifter så att utbetalning av generikatian bara ska läggas på utbytbara läkemedel, säger Inger Erlandsson.

Mer information senare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.