Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Industriavtalet skjuts upp, risk även för apoteksavtalet

20 mars 2020
Avtalsrörelsen har satts i gungning av det nya coronaviruset, Industriavtalet skjuts nu upp till i höst och det finns en risk att samma sak sker med apoteksavtalet, enligt Sverige Farmaceuters förhandlingschef Martina Perzanowska.

Idag vid lunchtid meddelade LO och Svenskt Näringsliv att industriavtalet 2020 skjuts upp med anledning av den kris i industribranschen som det nya coronaviruset har utlöst. Industriavtalet skulle ha varit klart den 31 mars, men skjuts nu upp till oktober och kollektivavtalens giltighetstid förlängs till den 31 oktober.

Industriavtalet sätter det så kallade ”märket” som är den löneökningstakt som alla andra förhåller sig till. De gör att det i praktiken blir omöjligt att förhandla löneökningar även i andra branscher.

Enligt Sveriges Farmaceuters förhandlingschef, Martina Perzanowska går apoteksavtalet ut en månad senare än industriavtalet så det råder inte samma tidsbrist där, men diskussioner förs redan med Svensk Handel om att även förlänga apoteksavtalet.

– Apoteken är ju inte någon krisbransch som industrin. Problembilden på apotek är snarast den motsatta, våra medlemmar jobbar jättemycket nu. Teoretiskt skulle vi kunna fortsätta förhandla övriga avtalsvillkor, säger hon.

Men samtidigt öppnar hon för det mycket väl kan sluta med ett uppskjutet avtal även för apoteksfarmaceuter.

– Än så länge har vi inte kallat in förbundsstyrelsen, vilket krävs för att förlänga avtalet, men det är inte uteslutet att det kommer att ske och att vi förlänger även apoteksavtalet, säger hon.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.