Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Icke godkända läkemedel säljs i specialbutiker

16 juni 2016
Läkemedelsverket har besökt specialbutiker för utländska livsmedel i Stockholm, Malmö och Uppsala. I 14 av de 27 besökta butikerna fanns utländska läkemedel till försäljning, läkemedel som inte var godkända i Sverige. Mest omfattande var försäljningen i butiker med polsk inriktning, där 8 av 9 butiker sålde polska läkemedel.

Efter att Läkemedelsverket fått rapporter om försäljning av läkemedel som inte är godkända i Sverige i specialbutiker för utländska livsmedel, så valde verket att besöka ett urval av butiker tre svenska städer.

Totalt identifierades 150 olika läkemedel utan tillstånd att säljas, 133 av dessa hade polsk text. Läkemedlen med polsk text var till exempel nässprayer, värktabletter och allergitabletter. Några av läkemedlen var narkotikaklassade och några var antibiotika.

Försäljningen skedde öppet, vilket tyder på bristande kunskap om regelverket.

– Det finns flera risker med att läkemedel som inte är godkända säljs på det här sättet: Kvaliteten av läkemedlen kan inte garanteras eftersom de inte distribuerats på ett säkert sätt, läkemedlen kan inte återkallas och det finns inga garantier för att läkemedlen är äkta. Samtidigt saknas farmaceutisk rådgivning eller information på svenska, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Icke godkända läkemedel säljs i specialbutiker

  1. Felix Pettersson skriver:

    Kanske läge att göra om regelverket så att någon form av försäljningstillstånd krävs för att sälja receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln?