Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Hon hyllas för sin insats på apoteket

25 november 2019
Matilda Persson, receptarie på Apotek Hjärtat i Hässleholm, tilldelas Apotekarsocietetens pris Bästa kundinsats på apotek 2019. Priset delades ut under Apoteksforum i Stockholm.

Matilda Persson får priset Bästa kundinsats på apotek 2019 för att hon genom ”lyhört lyssnande och kompetent tolkning” av en EES-signal identifierade att en a-interaktion påverkade kundens läkemedelsbehandling genom en kedjereaktion. Det ledde sedermera till att läkemedelsbehandlingen justerades.

– Kunden skulle hämta ut sin nya diabetesmedicin för andra gången och jag frågade hur den fungerade. Jag fick svaret att diabetesvärdena aldrig varit bättre men att waranvärdet skjutit i höjden. Det fick mig att titta närmare på interaktionerna.

Det finns ingen interaktion mellan Waran och diabetesläkemedlet Trajenta (linagliptin). Däremot hade patienten en blodfettsmedicin som i sin tur påverkades av Trajenta.

– Diabetesmedicinen gjorde att kundens statinkoncentration ökade, vilket ökar blödningsrisken markant, säger Matilda Persson.

Interaktionen hade inte upptäckts då statinet och warfarinet var utskrivna på sjukhus medan diabetesmedicinen skrivits ut på vårdcentral. Matilda Persson tog då kontakt med den förskrivande läkaren som beslutade att sänka statinet, vilket minskar INR-värdet.

Efter insatsen tyckte kollegorna att hon skulle nomineras till priset Bästa kundinsats.

– Det känns jättebra, jag pratade med en kund idag om att vi farmaceuter ställer mycket frågor. Men vi gör ju det av en anledning och jag tror att fler och fler börjar inse att vi har en viktig roll i vårdkedjan. Vi vet hur man ska ta mediciner, vi kan identifiera biverkningar och interaktioner och vi kan initiera en läkarkontakt. Många kunder träffar oss oftare än sin läkare.

Priset ”Bästa kundinsats på apotek” delas ut av Apotekarsocietetens sektion för öppenvårdsfarmaci på Apoteksforum i Stockholm på onsdag. Utöver äran får vinnaren 15 000 kronor och ett diplom.

De andra två finalisterna till priset i år var Axel Melin, leg. receptarie, apotekschef vid Kronans Apotek i Västervik och Mikael Söderlund, leg. apotekare och läkemedelsansvarig på Apoteket AB i Kungens Kurva.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.