Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

"Hjärtat borde inte villkora rabatten till personalen"

21 september 2016
Sveriges Farmaceuter har haft en dialog med Apotek Hjärtat i frågan om personalrabatt och löneutbetalningar. Företaget borde kunna erbjuda ett enklare och mindre villkorat sätt att ge de anställda personalrabatt, anser förbundet. REVIDERAD 22 SEP

Som vi skrev förra veckan är en förutsättning för att få personalrabatt som Apotek Hjärtat-anställd att du har ICA-banken som löneutbetalande bank och att du betalar med ditt ICA bankkort.

Kraven har väckt starka reaktioner hos vissa anställda som talat om att handla hos konkurrenter istället, medan andra tvärtom uttryckt förståelse för arbetsgivarens krav.

– I samband med de fackliga förhandlingarna när Apotek Hjärtat köptes av Ica informerades det att personalrabatter skulle tillämpas även framåt i tiden. Först nu har vi fått insikt i det sätt som man vill lösa det på, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

Svensk Farmaci bad SFA:s förbundsjurist att mer ingående analysera Hjärtats villkor för löneutbetalning och personalrabatter i ett juridiskt perspektiv.

– Man kan dela upp detta i två delar. Det handlar dels om förutsättningarna för att få personalrabatt på Ica, dels villkoren för att få personalrabatt på det egna apoteket, säger Viktoria Juzovitskaja, förbundsjurist.

Kravet på lönekonto i Ica-banken för att få personalrabatt på Ica:

– Personalrabatter är inget som arbetsgivaren är skyldig att erbjuda, i synnerhet inte rabatter som gäller utanför det egna apoteket. Vill företaget sätta villkor för detta så finns det inga juridiska hinder för detta även om det kanske inte ger ett så snyggt intryck, säger Viktoria Juzovitskaja.

Kravet på lönekonto i Ica-banken för att få personalrabatt på det egna apoteket:

– Samma sak gäller här, även om man kan ha synpunkter på detta i ett personalpolitiskt perspektiv, det blir ju kanske ett sämre erbjudande än vad andra aktörer erbjuder. Man kan tycka att det borde räcka med att ha ett konto i Ica-banken, och inte att lönen nödvändigtvis måste gå dit, för att man ska få rabatten, säger Viktoria Juzovitskaja.

Sveriges Farmaceuter har under gårdagen fört en dialog med Apotek Hjärtat i frågan om personalrabatt och löneutbetalningar.

Mer information om detta i en uppföljande artikel inom kort.

FOTNOT: Artikeln är uppdaterad 22/9.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till “Hjärtat borde inte villkora rabatt”

 1. Inflytande på riktigt ..?! skriver:

  Kan fackförbunden på apoteksgolven samarbeta i denna fråga?
  Alla på arbetsplatsens golv måste stå eniga och speciellt om nu de flesta anställda både tillsvidare personal och “tillfällig personal” med kontrakt som kallas viss tid allmän anställning ..i olika tidsperioder år efter år med lägsta möjliga timlönen och ej seriöst inbjuden dvs. Schemalagd att närvara på interna kvalitetsutvecklande, kunskapshöjande utbildningstimmar antingen tidig morgon eller sena kvällen eller under helg…..därmed VÅGAR MAN EJ SÄGA HÖGT DET MAN FAKTISKT ANSER I OLIKA SAKFRÅGOR tex. detta med sitt eget privata beslut om vilken bank man vill ha kontakt med …Hjärtat-företaget nu i ICAs ägande med VDn Anders Nybergs goda minne av hur det ska gå till …….hur man arbetar sig upp och målet är ju att bli mångmiljonär !
  Eljest vill man ju inte vara drivande företagsledare om det ej ger klirr i både APOTEKSÄGARNAS privata kassaskåp och för Vd och övriga i styrelsen och i s.k. Styrande positioner….

  Det fanns troligen en ganska tidig plan av VD Apotek Hjärtat och riskkapitalisterna i Fond ALTOR att sälja på dagen 5 år efter uppköpet av största klustret (hur man resonerade runt klusterbildningen är ju en gåta) OCH VARFÖR INTE TILL MINA GAMLA ICAgruppensKOMPISAR tänkte Företagarintresserade Anders Nyberg…. Ja visst kunde det vara en bra idé att ta itu med. Listigt .. Men HRs personalbemötande under ledningens krav på hög avkastning ger iaf jag på golvet inte ens ett ruttet lingon. Bedrövligt …beteende och med HRs beteende med uppdraget vara chefsrådgivare till främst regioncheferna f.v.b. Till de lokala apotekscheferna så förstår man nu varför det är så dåligt med öppenhet, att få diskutera arbetsplats frågor tex. Bemanning kontra efterfrågan av legitimerad farmaceutisk kunskapsservice, arbetstidsförläggningen …hur få rimliga scheman för alla anställda så ett socialt liv med ev.barn och vänner också kan fortsätta fungera efter att man börjat arbeta hos Ap Hjärtat /ICA ..VAD STÅR HJÄRTAT FÖR …dessutom tydligt skadat …kunderna är inte dumma och tids nog förstår de att ge sina pengar till annan, mer personalvänligt sinnad Apotekskedja som vet vad MBL innebär i vårt land. Ingen företagare tjänar på att reta upp och irritera och fumliga sina anställda. Så lycka till HRs talesperson i denna fråga …Camilla Ås som pratar om apoteksfarmacevter och Egenvårdsrådgivare som stillastående och dammar … Dålig attityd av en högt betald person i ett företag som kallar sig HJÄRTAT och vill framstå som enormt kärleksfulla och omsorgsfulla på alla sätt …
  Skratt, skratt de anställda måste ha överskott av humor för att vilja jobba åt sådant företags inställning vilket genom kroppsspråk och oviljan till bra, normala relationer med de anställdas fackliga kontaktpersoner dvs demokratiskt valda fackliga ombud. För bästa möjliga trivsel och möjlighet få ut positiv energi mha arbetsgemenskap och tillit för att nå de intäkter lagd budget förväntar sig.