Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Hjärtat vill samla in
fler gamla läkemedel

6 maj 2014
Apotek Hjärtat vill få svenskarna att i högre utsträckning lämna tillbaka överblivna läkemedel till apoteket. Startskottet gick i dag på Hjärtats apotek på Odenplan i Stockholm tillsammans med miljöminister Lena Ek.

Endast sex av tio apotekskunder lämnar tillbaka sina överblivna läkemedel, sämst är män och unga.

Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat som vill ändra svenskarnas vanor.

– Vi startar nu en kampanj för att öka kännedomen om vår miljöpåse – en returpåse – som underlättar att samla ihop och lämna in läkemedel på rätt sätt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande.

Överblivna läkemedel som slängs eller spolas ned kan ställa till med stor skada på både vattenkvaliteten och på djurlivet.

Reningsverken klarar inte att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester utan de fortsätter ut i naturen.

Startskottet för Hjärtats kampanj gick i dag på Hjärtats apotek på Odenplan i Stockholm tillsammans med miljöminister Lena Ek.

Under sommaren och hösten kommer Apotek Hjärtat arbeta för ett förändrat beteende hos sina kunder.

– Regeringen arbetar målmedvetet för att minimera exponeringen för farliga ämnen, med handlingsplanen för en Giftfri vardag som ett viktigt verktyg. Utsläppen av läkemedelsrester bidrar till den samlade exponeringen och därför välkomnar jag initiativet från Apotek Hjärtat, sade miljöminister Lena Ek som närvarade vid kampanjstarten på apoteket på Odenplan.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.